maanantai 26. marraskuuta 2012

SIIVOUSLIINAT eli arkiset TISKIRÄTIT



” Olen tiskirätti, tiedän sen,
mutta ylpeä sellainen.
Olen nähnyt monta parempaa kulkijaa,
maailma puhtautta janoaa.”
Kansalaisopiston kurssilla hypistelin vinkkelivirkkauksella tehtyä siivousliinaa ja ihastuin siihen. Tunnin lopuksi opettaja piti minulle vinkkelivirkkauksen pikakurssin ja niinpä kuntoutusviikon vapaahetkinä virkkasin ja neuloin siivousliinoja pukin konttiin.  Erikoisinta vinkkelivirkkauksessa on kai se, että virkkaaminen aloitetaan kulmasta ja työtä levennetään vähitellen pylväsryhmiä lisäämällä.



En tiedä, onko minun vinkkelivirkkaukseni ihan aitoa, mutta samankaltainen  pinta  ainakin on. Malli on nopea ja helppo, kunhan sen ensiksi oppii.

1. krs Virkkaa 6 kjs ja  ketjuun 3 p kolmannesta silmukasta alkaen. Käännä työ.
2. krs Virkkaa 6  kjs ja 3 p kuten ensimmäisellä kierroksella. Ps edellisen kierroksen kjs-kaaren yläosaan, 3 kjs, 3 p kjs-kaareen. Käännä työ.
3. krs   6  kjs ja 3 p kuten ed. kierroksella. *Ps edellisen kierroksen kjs-kaaren yläosaan, 3 kjs, 3 p kjs-kaareen*.  Toista * - * 2 kertaa, jolloin työssä on 3 pylväsryhmää.  Käännä työ.
4. krs   6  kjs ja 3 p kuten ed. kierroksella. *Ps edellisen kierroksen kjs-kaaren yläosaan, 3 kjs, 3 p kjs-kaareen*.  Toista * - * 3 kertaa, jolloin työssä on 4 pylväsryhmää.  Käännä työ.

Joka kierroksella tulee siis yksi pylväsryhmä lisää. Jatka levennyksiä, kunnes työ on niin leveä, kuin haluat. Sen jälkeen aloita kavennukset unohtamalla 6 kjs kierroksen alusta ja niiden sijaan hiipimällä 3 ps:n avulla ensimmäiseen kjs-ketjuun, johon sitten normaalisti 3 kjs ja 3 p.

                                         Tällaisia niistä sitten tuli.




Kaksipuoleinen palmikko  syntyy helposti  Modan 8/2012  ohjeen mukaan. Lankana käytin mallin Ekolankaa ohuempaa Hjertegarnin Blend bamboo –lankaa, jota neulotaan puikoilla 3 ja jossa on 70 % bambua ja 30 % puuvillaa. Toisen  tiskirätin malli on omani.




Kaikki neljä siivousliinaa (koko  noin  20  x 20 cm) syntyvät 100 grammasta Blend bamboo –lankaa.

Neulottujen tiskirättien materiaalivertailu muuten  löytyy  http://handmadehippu.blogspot.fi/2012/01/neulottujen-tiskirattien-vertailu.html

”Yksi kostaja rutistaa raivoissaan
riepua suurilla käsillään
Kyynel pieni mutaan vierähtää,
vesi valuu, mutt' rätti jää”
(Sitaatit Sielun veljien kappaleesta Tiskirätti.)

3 kommenttia:

  1. Nämä on hienoja! Tossutkin onnistuivat!

    VastaaPoista
  2. Hei, yrtin koittaa tuota virkattua siivousliinaa ja alkuun menikin hyvin, sellaista pötköä, mutta sitten kun olisi pitänyt tehdä seuraavaa kerrosta niin sepä ei onnistunut.. jelppisitkö vielä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä kohdassa alkoi tökkiä? Ekalla kierroksella on yksi pylväsryhmä, tokalla kaksi, kolmannella kolme jne. Jokainen kierros alkaa samalla tavalla: työ pitää siis kääntää ja tehdä ketjusilmukat, joista 3 viimeisintä on ikään kuin eka pylväs. Seuraavalla kierroksella tähän kjs-kaareen tulee piilosilmukka. Jos ei selvinnyt, voin ottaa kuvia, jos on tarpeen.

      Poista