sunnuntai 25. marraskuuta 2012

HUOVUTETUT TOSSUT


Tyttäreni aikoi kai tehdä minulle tossut synttärilahjaksi, mutta tekemättä jäi. Sen sijaan sain lahjaksi tarvikepaketin ja kehotuksen tehdä tossut itse. Paketissa oli kolme kerää mustaa SandnesGarnin Easy-lankaa, joka sopii huovutettaviin töihin.  Koukkuni oli kokoa 8.

Tossujen virkkaaminen on nopsaa puuhaa ja  tossu syntyy helposti tunnissa.  Ekalla kierroksella tehdään lankalenkkiin 15 ks ja seuraava kierros jatketaan spiraalina. Kolmella seuraavalla kierroksella lisätään 5 ks kullakin kierroksella, joten lopulta työssä on 30 ks. Näillä 30 ks:lla jatketaan 10 kierrosta, jonka jälkeen  alkaa pohjaosan virkkaaminen 20 ks:lla.  Kokoon 37 – 38 kierroksia tarvitaan noin 13 (= 17 cm). Sitten vaan kantapää kiinteillä silmukoilla yhteen ja kiinteitä silmukoita myös tossun reunaan.

                                              Ennen huovutusta tossut saavat lörpöttää kunnolla.

Lanka kutistuu huovutettaessa noin 20%, joten  vastavirkattu tossu saa olla aika reilu. Punainen raita ei kuulunut pakettiin, mutta kun välillä  koukkusin lapasia punaisesta Easystä, päätin piristää tossuja raidoilla. Onneksi, sillä minun käsialallani musta lanka ei olisi kunnolla riittänyt .

                                               

                                               Huovutetut tossut ovatkin sitten perin napakat.

Huovutin tossut pesukoneessa 40 asteessa  ihan yksin ihan tavallista pyykkipulveria käyttäen.  Tuote kuulemma huopuu enemmän, jos koneessa on muitakin vaatteita tai jos lämpötilaa nostetaan. Huopuneet tossut kannattaa muotoilla kosteana oikeisiin mittoihin. Jos tossut on liian isot, kannattaa pestä uudelleen 60 asteessa.Koneen nukkasihti kannattaa tietysti puhdistaa huovutuksen jälkeen,  ja huovutettu tuote pestään jatkossa aina käsin matalassa lämpötilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti